Valerián a mesto tisícich planét

 

Kozmos plný bytostí, ktoré si ani nevieme predstaviť. Vesmír, ktorý je pestrejší, ako v našich najdivokejších snoch. Technológie, ktoré nevidia ani tí najväčší vizionári. Svety, ktoré sú od seba vzdialené tisíce svetelných rokov, a predsa sa stretli na jednom mieste. To všetko existuje. Hoci zatiaľ iba v komiksoch Jean-Clauda Mézi?resa a najnovšie už aj v snímke filmového mága Luca Bessona.

 

 

Luc Besson opäť dokázal, že nie náhodou ho nazývajú najväčším európskym majstrom sci-fi žánru. Tvorca kultovej snímky Piaty element sa po rokoch znovu vybral do kozmu, a to vskutku veľkolepým spôsobom. Spôsobom, ktorý mnohým filmovým kritikom aj divákom pripomína legendárnu Lucasovu vesmírnu ságu Star Wars. Podobností v príbehu, postavách, dizajne, ale aj vo vysokej úrovni snímky, je totiž viac než dosť. Luc Besson vo svojom najnovšom diele, vytvorenom na základe ikonického komiksového románu, odhalí celkom nový a na striebornom plátne doposiaľ neprebádaný vesmír, plný množstva všakovakých rás a technických vymožeností.

 

 

Po stopách komiksu

Francúzsky filmár rád spomína na dobu, keď sa po prvýkrát dostal ku komiksu, ktorý vytvoril spisovateľ Pierre Christin a legendárny ilustrátor Jean-Claud Mézi?res, ktorého kresby inšpirovali aj autorov Hviezdnych vojen, hoci oni (na čele s Georgeom Lucasom) to doposiaľ oficiálne nepriznali. Avšak keď sa divák bližšie pozrie na viaceré obrázky, je mu všetko jasné… Samotný komiks vychádzal 43 rokov a je zviazaný do 21 zväzkov a tento rok slávi 50 rokov od vydania prvého čísla. Hlavnými protagonistami kreslených sci-fi príbehoch sú Valerian (v snímke Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevingne), vesmírni agenti, cestujúci časom i nekonečným vesmírom, kde musia brániť vesmír obývaný ľuďmi pred rôznymi zlosynmi a nečakanými kozmickými nebezpečenstvami. „Komiksový seriál z roku 1967 som sledoval už ako desaťročný. Film som chcel nakrútiť už dávno, ale musel som počkať, kým filmová technológia dobehne moju predstavivosť. Keď som uvidel snímku Avatar (2009), od tej chvíle som vedel, že prišiel správny čas pre naplnenie môjho sna,“ približuje Besson vznik filmovej verzie komiksu. V príbehu, ktorý sa dostal pred jeho kamery, musia hlavní hrdinovia nájsť zdroj záhadného, neopísateľného zla a zastaviť ho skôr, ako zničí vesmírne mesto Alpha. Ide o pulzujúcu metropolu, obývanú tisícmi druhov rôznych tvorov, ktoré sa tu zhromaždili počas niekoľkých storočí zo všetkých možných kútov galaxie, aby si navzájom vymieňali vedomosti, inteligenciu.

 

 

Vesmírni agenti

Kto je Valerian? Pravdupovediac, ide o klasického hrdinu – je srdečný, silný a odvážny. A milovník krásnych žien… Čo je však dôležité, tento mladý major má akýsi šiesty zmysel na taktiku. Kto čítal aspoň zopár komiksov, musí uznať, že ide o neobyčajného bojovníka, ktorý sa snaží podľa svojich „možností“ dodržiavať príkazy nadriadených a je rozhodnutý, že vo vojenskej kariére dosiahne najvyššie možné méty. Jeho partnerkou už dva roky je Laureline, mimoriadne inteligentná, nezávislá a rozhodná mladá žena. Na svoju prvú skutočnú úlohu v teréne sa táto „žena z minulosti“ vydala práve po boku Valeriana. Ako hovoria ich nadriadení, „sú dobrí, lebo ich úspešnosť je vždy stopercentná“ a spoločne vytvárajú jedno z najfunkčnejších partnerstiev vo vesmíre. Hoci to medzi nimi neraz poriadne vrie. Valerian sa totiž snaží získať jej srdce milostnými návrhmi, no ona ho ako vyznávačka klasických, tradičných a tak trochu konzervatívnych morálnych hodnôt úspešne „odmieta“. Otázkou však je, či tomu tak bude aj počas novej misie, ktorá pre oboch agentov pripraví nejedno drsné prekvapenie…

 

 

Mesto v kozme

Na margo filmového deja uveďme aspoň zopár základných faktov: nachádzame sa v 28. storočí, kedy sa ľudstvo dostalo veľmi ďaleko za hranice slnečnej sústavy a zoznámilo sa s mnohými mimozemskými civilizáciami. Hoci spolunažívanie s cudzincami nebolo vždy bezkonfliktné, predsa sa všetci snažili o dodržanie mieru v kozme. Zdá sa však, že už nemusí trvať dlho. Vojenský nadriadený Valeriana a Laureline, veliteľ Arün Filitt (Clive Owen) vyšle svojich zverencov do fascinujúceho intergalaktického mesta Alpha, v ktorom žije vyše 17 miliónov rôznorodých kozmických bytostí. Pozemské tajné služby totiž odhalili, že nie všetci v tom obrovskom meste sa snažia o prosperitu a spoločný rozvoj tisícov civilizácií Galaxie. V pozadí pracujú neviditeľné sily a mocnosti a kujú plány, ktoré môžu ohroziť nielen mier, ale dokonca aj samotnú existenciu ľudstva. Úlohou dvojice pozemských agentov teda je odhaliť aktérov sprisahania, ich ciele a zabrániť vypuknutiu nevídanej katastrofy. Mimochodom, v snímke okrem iných uvidíme aj speváčku Rihannu (Bubble), Ethana Hawka (Jolly The Pimp), Krisa Wua (seržant Neza), Sama Spruella (generál Okto Bar) či Alaina Chabata (pirát Bob).

 

 

Tomáš Szmrecsányi

foto Magic Box

 

Celý článok si prečítate v letnom dvojčísle GOLDMAN (2017)