Katy Perry – Nevinná dračica

Katy 9

Katy Perry

Nevinná dračica

Kráska z Kalifornie s belasými očami a neutíchajúcou energiou sa stala najúspešnejším interpretom v histórii digitálnej hudby. A hoci v láske zatiaľ veľa šťastia nemá, sebaisto o sebe tvrdí: „Ako spieval Ludacris, som lady na ulici a štetka v posteli.“

Katy 13 Už siedmy rok spieva svetu do ucha chytľavé hity. A má za sebou aj skvelé výsledky: 72 miliónov predaných digitálnych kópií, 16 zlatých, 18 platinových a 56 multiplatinových ocenení. To sú aspoň čísla, o ktorých informovala americká RIAA (Recording Industry Association Of America).Jej šéf Cary Sherman na adresu pôvabnej čiernovlásky nešetril slovami chvály: „Katy Perry je silou, s ktorou sa v hudbe musí počítať. Stelesňuje všetko, čo by mala mať skutočná globálna superhviezda – hudobný talent, mimoriadnu usilovnosť, ozajstnú charizmu a tiež spojenie s jej fanúšikmi.“ K týmto chválospevom sa pridali ďalšie prvenstvá: vlani sa u našich českých susedov stal videoklip Dark Horse z jej posledného albu

Katy 23mu Prism najčastejšie prehrávaným – 750 miliónov zhliadnutí je na naše končiny skutočne slušné číslo. „Ak sa moji priaznivci chcú dozvedieť pravdu, nech počúvajú moje piesne. Vo všetkých sú momenty skutočného života, neviem písať inak ako autobiograficky,“ hovorí „porcelánová bábika“ s imidžom pin-up girl.

Katy 16

Kresťanská divoška

Kto by si pomyslel, že z malého kresťanského dievčatka, ktoré vyrastalo na cirkevných piesňach, vyrastie provokatérka, ktorá spieva o bozkávaní s dievčaťom a dráždi nahými pózami na obale albumu? Ale tak to v šoubiznise chodí..&. Katy Perry však nie je žiadny extrém: nikdy nebola ani čudácky cnostná, ani nechutne perverzná. A nepodľahla ani rock´n´ rollovému spôsobu života: dodnes nefajčí, nepije alkohol a vyhýba sa drogám.

Katheryn Elizabeth Hudson sa narodila 25. októbra 1984 do rodiny pastorov v kalifornskej Santa Barbare. Jej rodičia Maurice Keith a Marie Christine však život Bohu zasvätili až po prežití búrlivej mladosti. Azda aj preto sa tak odhodlane odvrátili od svetských radovánok a v prísnej viere vychovávali aj svoje deti: Angelu, Katy a najmladšieho Davida. Putovali po krajine z kostola do kostola a deti privyknuté na skromný život navštevovali cirkevné školy a tábory. Keď Katy na kazete staršej sestry objavila populárnu hudbu, celkom ju opantala. Začala v sebe objavovať spevácke vlohy, a tie ocenili aj rodičia. Vybavili jej vokálne lekcie a od deviatich rokov predvádzala svoj talent v kostole. V trinástich potom dostala svoju prvú gitaru.

Katy 24

Túžila zapadnúť medzi rovesníkov. Nenásilne, s pôvabom milého dievčatka, ktoré má príliš veľa energie na to, aby sedelo doma v kúte. Po uliciach sa preháňala na kolieskových korčuliach a skateboarde. „Bola divoška,“ usmieva sa pri spomienkach na sestru brat David. Hlavne sa nevzdávala svojich hudobných snov. Jej spev pútal čoraz väčšiu pozornosť a 6. marca 2001 vydala pod menom Katy Hudson svoj eponymný debut. Nahrávka s modernými kresťanskými piesňami a textami o detstve, dospievaní i o láske k Bohu, však nebola žiadny trhák – predalo sa dvesto nosičov.

Prejsť od gospelu ku svetskej hudbe jej pomohol producent Glen Ballard. Začali spolu písať piesne a v sedemnástke sa Katheryn presťahovala do Los Angeles. V roku 2003 už vystupovala pod menom Katheryn Perry (aby nedošlo k zámene s herečkou Kate Hudson) a zakrátko si krstné meno pozmenila na Katy. Hoci zo spolupráce s Ballardom nakoniec nevzišiel žiadny album, čoraz viac sa objavovala v hudobných projektoch – s jednou piesňou sa ocitla na soundtracku k filmu The Sisterhood of the Traveling Pants a robila sprievodné vokály Mickovi Jaggerovi v skladbe Old Habits Die Hard. Jej potenciál zavetril Jason Flom, v tom čase šéf Capitol Music Group a s presvedčením, že by z nej mohla byť hviezda, s ňou vydavateľstvo podpísalo zmluvu a zariadilo stretnutie s producentom Dr. Lukeom. Spolu s ďalšími producentmi vznikla nahrávka One of the Boys (jún 2008), no ešte pol roka predtým v éteri zaznela pieseň Ur So Gay o metrosexuálnom chlapcovi Gregovi. Nie každému bol text o  zženštilom mládencovi po chuti a na Katy sa zosypalo zopár obvinení z homofóbie. Samozrejme, so šarmom 24-ročnej slečny ich zmietla zo stola. Napokon, klip ku skladbe priniesol veľký úspech a páčil sa aj Madonne, ktorá sa o vyjadrila, že to je jej najobľúbenejšia pesnička.

Katy 51

Prvým oficiálnym singlom sa stala skladba I kissed a Girl a v USA sa okamžite stala hitom. Mimo Ameriky sa prebojovala na prvé priečky rebríčkov vo viac než 30 štátoch (nechýbali medzi nimi Austrália, Kanada či Veľká Británia). Klip ku piesni bol zverejnený na MySpace (máj 2008) a Katy v ňom sladko provokuje v krátkych šatách a slovami: „Bozkávala som dievča a páčilo sa mi to / Chuť jej čerešňového mužského rúžu / Bozkávala som dievča, aby som to vyskúšala…“ Šibalsky sa usmieva, obklopená kráskami, aby sa napokon so sladkými spomienkami uložila na spánok vedľa svojho priateľa.

Druhý singel Hot ‚n‘ Cold vydala v septembri 2008 a tiež si získal veľkú popularitu. V rebríčku Billboard Hot 100 sa dostal medzi prvých päť najlepších – možno aj kvôli vydarenému klipu, v ktorom vo svadobných šatách naháňa snúbenca, čo jej ušiel spred oltára. Z albumu One of the Boys sa celosvetovo predalo viac než šesť a pol milióna nosičov. Katy Perry zabodovala a stala sa miláčikom tínedžerov, ba aj tých o kúsok starších.

Katy 34

Tínedžerská eufória

A tak pripravila album Teenage Dream. Na jeho obale albumu sa ponúkla takmer nahá, uložená na obláčiku… napokon, kto by si nezasníval… V zmesi pop rocku a tanečných rytmov sa texty piesní točia okolo tém lásky, dospievania, zábavy a fanúšikovia i tentokrát po nahrávke lačno siahali. Nahrávka získala nominácie na Grammy Award v kategóriách Album roka, Najlepší popový spevácky album a Doska roka. Napokon sa stala víťazným medzinárodným albumom roka na Juno Awards 2011 a druhou nahrávkou v histórii (po BAD Michaela Jacksona), ktorá mala päť singlov No. 1 v hitparáde Billboard. Speváčka sa netajila, že Teenage Dream bol inšpirovaný hudbou ABBA a The Cardigans.

Prvým singlom California Gurls chcela vzdať hold rodnej Kalifornii a jej plážovému životu. Zmes disco popu, funky a elektro popu ulahodila aj recenzentom a pasovali ju na letnú hymnu. Pri tvorbe klipu plného farieb a cukroviniek sa Wil Cotton inšpiroval dielami Charlie a továreň na čokoládu či Alica v ríši zázrakov. Druhý singel Teenage Dream so sviežim chytľavým zvukom sa vracia k euforickým pocitom zamilovanosti: „Poďme dnes večer až na koniec / bez výčitiek, len láska / Môžeme tancovať, dokiaľ nezomrieme / Ty a ja, budeme navždy mladí…“ Nasledovali single Firework, E.T., Last Friday Night (T.G.I.F.) a The One That Got Away, lámali rekordy v predajnosti a s každým novým songom Katy rástla na väčšiu a väčšiu hviezdu.

V súkromí ju však čakali aj bolestivé pády. V srdci dieru ako po dopade granátu jej spôsobil rozchod s manželom Russelom Brandom Edwardom. O deväť rokov starší anglický komik, herec, rozhlasový moderátor a aktivista ju očaril ešte v roku 2009. O rok sa vzali na tradičnej hinduistickej ceremónii v Indii (Russell je veľký fanúšik Hare Krišna), aby o štrnásť mesiacov už bola láska celkom v troskách. „Je to veľmi inteligentný, očarujúci muž a bola som do neho veľmi zamilovaná, keď som sa za neho vydala,“ spomínala Katy dva roky po rozchode. „Povedzme, že sa mi neozval, odkedy mi 31. decembra 2011 napísal krátku správu, že sa so mnou rozvádza.“ Priznala však aj svoj podiel viny – priveľa času trávila na turné. A Russel túžil po deťoch, o ktorých ešte jeho mladá manželka nesnívala. Rozchod ju poznačil natoľko, že prvé mesiace sa utápala v žiali, vraj pomýšľala i na samovraždu. Našťastie, namiesto toho sa pustila do nahrávania, a hoci sľubovala temnú dosku, svoje plány nenaplnila. Poslucháčom ponúkla album Prism (október 2013), oveľa zrelší než jej predchádzajúce počiny (no v žiadnom prípade nudnejší) a stal sa najrýchlejšie predávanou doskou, akú nahrala. „Dračica z Kalifornie“ uhranie spevom, chytľavými i dojímavými melódiami a na jej piesňach si nezgustnú len tínedžeri. Prism je rozprávkou aj pre odrastenejšie deti, ktoré už majú potomkov, ale v duši stále sviežu mladosť.

Katy 22

K najvydarenejším kúskom na štvrtej štúdiovke patrí pomalá precítená Unconditionally. „Milujem túto pieseň, a to nielen preto, že je romantická a intímna, ale je aj o láske matky, ktorá vidí po prvý raz svoje dieťa alebo o láske medzi priateľmi, kolegami… Mám na mysli transcendentnú lásku, nie je to len o vzťahu.“ Katyin vokál sa nádherne nesie v harmónii s jemnými tónmi podmanivého songu. „Tak príď taký, aký si pre mňa / Nepotrebuješ ospravedlnenia / Viem, že za to všetko stojíš / Beriem tvoje zlé dni s tými dobrými / Prešla by som cez búrku / Urobím to všetko, pretože ťa milujem / Milujem ťa, milujem ťa / Bezpodmienečne, bezpodmienečne…“ Inú hudobnú lahôdku Dark Horse naspievala s americkým raperom Juicy J.: „Takže ty sa chceš hrať s kúzlami / Chlapče, mal by si vedieť, do čoho ideš / Zlato, trúfaš si na to? / Pretože ja k tebe prichádzam ako temný kôň…“

Katy 62

Kýva z Olympu

Okolo očarujúcej a talentovanej Katy sa vždy krútili zaujímaví muži. Krátko po rozvode začala randiť s najlepšie plateným mužským modelom, Francúzom Baptistom Giabiconim, s gitaristom kapely Florence and the Machine Robertom Ackroydom, aby čosi neskôr už bola šťastná so spevákom a gitaristom Johnom Mayerom (bývalý priateľ Jennifer Aniston), s ktorým sa rozchádzala a zasa schádzala, stihla sa zasnúbiť a nahrať aj spoločný duet. Aj tento vzťah je však už minulosťou. Hoci na poli lásky zvádza ťažké boje, na hudobnom Olympe sa jej stále darí. Plná energie, vášne, pracovitosti i odhodlania. V nadväznosti na obrovský úspech koncertov vo Veľkej Británii, ktoré získali nadšené recenzie od fanúšikov aj kritikov, sa globálna superstar v roku 2015 znovu vydala do Európy a osemnásť krajín poteší svojím programom „Prismatic World Tour“, o ktorom denník Financial Time napísal: „Najšialenejší, najlepší a najzábavnejší koncert roku. Päť hviezdičiek.“

 

Diskografia

2001 – Katy Hudson

2008 – One of the Boys

2010 – Teenage Dream

2013 – Prism

 

Zaujímavosti

* Nechce sa podobať na iné speváčky, chce byť originálna: „Nie som Beyoncé! Všetci to vieme. Som len človek… Je toľko príchutí zmrzliny a ja budem iná.“

* Okrem hudby sa venuje aj herectvu. V roku 2010 prepožičala hlas animovanej postavičke v epizóde seriálu Simpsonovci (1989) a neskôr aj Šmolinke v snímkach Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 (2013).

* V roku 2011 hosťovala v komediálnom seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 – 2014).

* Predstavila sa aj v dokumente Katy Perry: Part of Me (2012) o vlastnej kariére a osobnom živote.

* V roku 2011 figurovala na 3. mieste v zozname „žien s najvyššími príjmami v hudbe“ (44 miliónov USD a v roku 2012 na 5. mieste (45 miliónov dolárov).

* Koncom roka 2012 ju prestížny americký hudobný týždenník Billboard vyhlásil za ženu roka.

* Stala sa tvárou reklamnej kampane značky adidas Originals a okrem iného účinkovala aj v reklamnom spote spolu s Davidom Beckhamom či Lionelom Messim.

* V roku 2010 schválila svoju prvú vôňu Purr. Po nej nasledovali vône „Meow!“ (Miau!) a Killer Queen.

* Venuje sa charite, podporuje zdravotnícke i vzdelávacie projekty v chudobných krajinách sveta a aktívne sa angažuje v hnutí za občianske práva LGBT komunity.

Katy 53

Monika Klimáčková

foto Universal Music, SITA, archív